Kalastusvälineet

Kalastusvälineet

Kalastusvälineet

Tuottajan kustannusvastuuta sovelletaan kertakäyttöisiin muovituotteisiin kuuluvien kalastusvälineiden tuottajaan 1. päivästä tammikuuta 2025. Tuottajia koskee niin sanottu laajennettu tuottajavastuu, jolloin heidän on katettava keräyksen ja käsittelyn kustannukset. Lisäksi toimijoilla on velvollisuus raportoida kerättyjen ja toimitettujen jätteiden määrät tuottajayhteisölle ja viranomaisille.

Muovia sisältävien kalastusvälineiden tuottajien on huolehdittava siitä, että muovia sisältävää kalastusvälinejätettä erilliskerätään kierrätystä varten vähintään määrä, joka vastaa kymmentä painoprosenttia tuottajien vuosittain markkinoille saattamien muovia sisältävien kalastusvälineiden määrästä. Kalastusvälinejätteen erilliskeräystä ja hyödyntämistä säädellään jätelainsäädännöllä sekä EU:n SUP-direktiivillä.

Käytöstä poistetut kalastusvälineet on kerättävä erillään muusta jätteestä ja toimitettava asianmukaiseen käsittelyyn. Ensisijaisesti jätteet tulee hyödyntää materiaalina, esimerkiksi kierrättämällä muoviosat, ja toissijaisesti energiana. Satamien on tarjottava keräyspisteitä, ja toiminnanharjoittajien on huolehdittava välineiden asianmukaisesta toimittamisesta niille osoitettuihin keräyspisteisiin.

Valvontaa suorittavat ELY-keskukset ja muut ympäristöviranomaiset. Velvoitteiden laiminlyönti voi johtaa hallinnollisiin seuraamuksiin.

Suomen SUP-Tuottajayhteisö hoitaa kalastusvälinetuottajien puolesta erilliskeräysverkoston rakentamisen ja ylläpidon.  Erilliskeräysverkosto on järjestetty seuraavien periaatteiden mukaan.

  1. Seisovat pyydykset ja muut havaspyydykset sekä näiden pyydysten yhteydessä käytetyt köydet ja kohot. Erilliskeräystä varten on oltava vähintään 150 vastaanottopaikkaa, joiden kaikkien ei tarvitse olla kiinteitä pisteitä. Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt hallinnollisen päätöksen, jonka mukaan Suomen SUP-Tuottajayhteisö Oy järjestää erilliskeräyksen siten, että kiinteitä keräyspisteitä on oltava aluksi vähintään 75 ja vastaavasti 75 kohdetta voidaan hoitaa kiertävän keräyksen toimesta.
  2. Ammattikalastajat. Ammattikalastajien käyttämät kalastusvälineet, kuten rysät ja muut havaspyydykset tulee toimittaa Suomen SUP-Tuottajayhteisö Oy:n nimeämiin terminaaleihin. Terminaaleja on oltava vähintään kymmenen.
  3. Viehekalastus, onginta ja pilkkiminen. Vapakalastuksessa syntyvälle kalastusvälinejätteelle on järjestetty erilliskeräys kampanja- ja kausiluonteisesti. Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt hallinnollisen päätöksen, jonka mukaan Suomen SUP-Tuottajayhteisö voi kerätä vapakalastusvälinejätteet kampanjaluonteisesti ja kalastusvälineitä myyvien kauppojen toimesta. Tällaisia keräyspisteitä on ympäri Suomea.
  4. Vesiviljelyvälineet ja kalankasvattamot. Pirkanmaan ELY-keskus on tehnyt hallinnollisen päätöksen, jonka mukaan Suomen SUP-Tuottajayhteisö voi kerätä käytöstä poistuvat vesiviljelyvälineet siten, että käyttäjät toimittavat ne kymmeneen terminaaliin. Terminaalit sijaitsevat ympäri Suomea.

Kalastusvälineiden keräyspisteet

 

Tietoa Toiminnasta & Mission Ja Tavoitteet

Volutpat consequat mauris nunc congue nisi vitae. Egestas congue quisque egestas diam in arcu cursus.

  1. At erat pellentesque adipiscing commodo elit at imperdiet dui accumsan. Enim sed faucibus turpis in eu mi bibendum neque.

  2. At erat pellentesque adipiscing commodo elit at imperdiet dui accumsan. Enim sed faucibus turpis in eu mi bibendum neque.

  3. At erat pellentesque adipiscing commodo elit at imperdiet dui accumsan. Enim sed faucibus turpis in eu mi bibendum neque.

Linkkejä

fiFI